12 maj 2016

Laxfiske i Hasslö

Efter att längtan varit stor så var det äntligen dags för premiär fiske på östersjölax. Jag fiskade ihop med Lars och vi hade hans Beason 630 med Suzuki 200 på så det var en regäl båt. Med på resan var även radarparet Fetmats o Tony som åkte i Örnviken. När vi kom fram på onsdags kvällen så var det c:a 30 båtar i hamnen å flera kom det . Vi bodde i en fin stuga endast 2 min bort från hamnen.

Torsdag
Vi åkte ut mot ett varmt o spegelblant hav och njöt så möte det gick. 10 distans ut så riggade vi ut våra 14 spön samtidigt som vi hörde om fisk på vhf-en. Ganska snart löste ett spö ut på Lars sida och han spände upp det då blev det en rusning me stort R..... Den tog 600 fot direkt å vi tittade på rullen å skrek upphetsade :  Vecken fesk .... Lars tog in lina å jag rensade ena riggen, den stökade lite men kom närmare. När den var nära båten ville den över på den sidan där riggspöna var kvar + ett dipsyspö men Lars styrde fisken perfekt mot håven å jag kunde ta den direkt. Nu fick Lars hjälpa till att lyfta in fisken som vägde 17,5 kg och var c:a 115 cm lång , det var en vildfisk så efter ett par foton så återsatte vi den.  Vi hade slagit Pb o båtrekordet me första fesken nu var ju resan redan lyckad. Vi körde på i samma område många timmar men det var lugnt så det blev lite längre svängar bort på nya vatten. På eftermiddagen så åkte vi tillbaka till huggplatsen och jag satte på en apex som ingen rådde mig till. Det tog inte lång tid förrän det löste ut på djupriggen! På apexen!!! Den tog en rusning på 200 fot innan jag kunde bromsa den lite men då skrek det i en annan rulle. Dubbelhugg  o Lars  kände på denna pigga fisk och vi stod ett tag me samma linlängd ute. Vem ska vi ta först? Det blev min som verkade större o Lars sätte det andra spöt i en hållare, jag kan erkänna att jag glömde det spöt snabbt.

Jag fick känna va tung fisk ä och det kändes i pumparmen då o då. När den närmade sig båten så hade Lars rensat ena djupriggen. Håvningen gick galant och vi kunde jubla över ännu en storlax men var den tyngre? Enkelkroken satt perfekt o vi kunde väga den till 19,07 kg å jag jublade så båtarna brevid  funderade nog, speciellt alubåten som såg båda håvningarna. Nu knarrade det "bortglömda" spöt till så vi återsatte vildlaxen å hann inte mäta den men den var som den första uppskattade vi.

Lars började drilla laxen som fick vänta och det vart en rolig drill för den kämpade bra trots att det var en klippt på 8,4 kg. Vi åkte mycket mycket nöjda mot hamnen och summerade att resan var i hamn... Tony o Fetmats fiskade sämre men fick några torskar...?
Lars lagade till fläskfile o bakad potatis som  smakade utmärkt med frys kall jäger o kall öl.

Fredag
Samma härliga väder och humöret på topp så styrde vi ut mot våra hotspot men idag ville inte laxen hugga. Det närmaste vi kom var lite längre ut där vi beskådade 2 håvningarna på nära håll av en mindre styrpulpet. (KUL)  Tony o Fetmats kör en bomdag till o nu är de inte glada...
På kvällen bjöd Grill-Lars på fläsk kotletter med potatissallad o det vart några smuttar jäger oxå :)

Lördag
Nu var Fetmats plan spikad och till hans fördel blåste det lite mer runt 7 s/m ost. Lars o jag fick en ny lust att prova vårat stora ställe igen och redan på utlägg så nappade en mindre lax som släppte. När alla spön var ute så högg det igen o jag drillade in en fenlax på 80 cm och vi hörde att Tony båten fick drilla en 10 + det känns de mycket bra för de hade kämpat bra. Vi fick en till Lax på 90 cm som Lars drillade fint till båten. Fetmats som hade riggat sin sida på tonybåten gav bra utdelning me 5 laxar. Kul att det släppte för dem och vi åkte nöjda mot hamnen. Vatten tempen var runt 9 grader. Ikväll blev det olika korvar me gratäng o nästan tömning av jägern!!!!

Söndag
Jag vaknade tidigt o inte var det Fetmats snarkande som väckte mig men jag tog en morgon promenad i det fina Hasslö. Jag tänkte på de fantastiska dagar jag haft där me stora laxar, fin väder o trevligt sällskap. Detta är livskvalitet som man lever länge på.
Vi städade stugan o tog upp båtarna och åkte hemåt mycket glada. Vi kommer tillbaka nästa år lita på det...