11 juni 2017

Havsfiske i Selvaer 2017

Lite sent kommer en summering av våran havsfiske resa vid polcirkeln. Vi var samma gäng som förra året var vid Kvaröa, nu hade vi hyrt stuga längre ut i havet på ögruppen Traena. Vi gjorde även i år en övernattning vid Hemavan och ett större inköp av mat mm innan vi åkte vidare mot Moi rana och kusten. Vi tog en bilfärja ut till Selvaer där vi skulle bo och vi fick ett helt nybyggt hus att bo i. Båtarna var 2 alu på 20 o 22 fot med 100 hk o 140 hk så det var perfekt. Vi körde direkt ut till ett grund som var en bit norrut eftersom vädret var lugnt endast lite dyningar. Det nappade direkt och vi hade fullt upp me alla fiskar som small på hela tiden. Det var torskar upp mot 15 kg och sejar mellan 10 o 14 kg som var som galningar i mellan vattnet, då fick rullarna bekänna färg....(Skitkul) Jag fick min PB sej på 9,8 kg som var en torped i vattnet..

Det toppades av en flock späckhuggare som kom förbi oss och de är mäktiga att se när de bryter ytan me sina jätte rygg fenor. Vi fiskade till vi var helt slut och kom in till bryggan vid 22 tiden å då var det bara att ta fram file kniven o rensa, men det blev några iskalla öl till det också.....

Nästa dag åkte vi ut till samma ställe o nu hade vinden ökat något men det gick bra att drifta det högg igen men nu var det fart i mitt spö och jag förstod att detta var en hälle me fart. Efter en tuff men kort strid så kunde vi bärga en Hälleflundra på 26 kg den tog på en blåsilver jigg. Nytt PB och jag kunde sitta å njuta av denna fina fisk men när jag hade vilat en stund var jag påt igen. Nytt fint hugg och snart kunde vi få in ett nytt PB på torsk 14,6 kg och man fick nästan nypa sig i skinnet för att tro det var sant. Även idag var fisket mycket bra på kvällen. Vid midnatt var det att stå i rens rummet igen men var gör det.....

Resten av veckan så ökade nordvinden och låg runt 10-12 s/m så vi fick anpassa oss efter det och åka lite i lä på en del små öar men då riktade vi fisket på Hälleflundra istället och det lyckades bra. Vi kunde räkna in 12 stycken mellan 84-130 cm och vi såg en på 208cm som några tyskar fick.

Sista fiskedagen så var målet att få en liten hälle till kvällsmiddan och till slut fixade Håkan det med en på 85 cm à 6,5 kg. Den åt vi med riven pepparot o skirat smör å det var så juvligt gött att det smällte i munnen.

När vi skulle åka hem så gick färjan in till den största ön i gruppen och där finns även en fiskfabrik som ville få med en lastbil, så vi fick 3 timmar över att kolla in ön. Lars o jag gick runt o plåtade de mäktiga bergen som syns så långt de var häftiga när man kom nära dem.

Djurlivet var fint med många olika fågelarter och både tumlare o späckhuggare, omgivningarna är härligt avkopplande att njuta av. Vi fick bra med fisk med hem och alla var mycket nöjda med denna vistelse och vi kommer tillbaka igen nästa år.

Åhh så var det den där fina bucklan som är ett vandringspris som team Fetmats har skänkt och är svår att vinna men nu står denna hemma hos mig på en fin plats där den passar bra....ha ha ha

Jag vill tacka mina fiske vänner Tony, Mats, Lars, Sten o Håkan för en kanon vecka som var en upplevelse som etsat sig in i minnet.