26 aug. 2018

Fiske efter storrödingen

Jag tog chansen och åkte ner till Jörgen i Tranås som ville ta med mig ut på sommen för att jaga storrödingen. Efter att jag släppte av svärmor hos hennes mamma Karin så åkte jag ner mot norra vi där Jörgen stod å väntade. Vi körde ut sakta och fixade med spön tills djupet var ok och satte i 4 spön på riggarna det var ganska bra väder med sv vind. Timmarna gick men inget hugg o det började mulna på regält och vi fick en del skurar över oss men tuffade på trots det. Nån timme innan det mörknade gav i upp o körde till stugan åt en mycket god middag med vin o nån öl.

Nästa dag så vaknade jag före klockan ringde o tittade ut mot ett strålande väder o det pirrade i kroppen nu måste vi ut. Efter en snabb frukost så kunde vi åka ut igen och det var ungefär samma drag på som senast men nu kändes det bättre. Jörgen gav mig förhoppningar att vid 10 tiden hugger och det stämde....

Ja såg det djupaste spöt lösa ut o snabb som en kobra sög jag spöt o kände en fin fisk, tyvärr gick den in i 2 andra linor längre upp o trasslet var ett faktum. Men det gick bra och vi kunde håva en fin röding på 66 cm o 3,3 kg den var fet o grann. Kul att se på korten va den ändrar färg bara på 17 minuter. Efter en liten stund när jag trasslar o knyter om linor då ser jag några knyck på ett annat spö men det ger sig snabbt men ja kollar ändå. Det var lätt först men snart så känner jag några knycka och det var en mindre röding runt 1,5 kg den krokade jag av utanför båten. En liten stund senare så var det ett nytt hugg på det djupaste spöt och Jörgen drillade denna med säker hand o jag håvade en röding på 60 cm o 2,1 kg. Glada så snurrade vi i området och fick ett hugg igen på samma spö och det var en mindre röding c:a 1,5 kg som simmade piggt tillbaka. Efter denna huggperiod så mulna det på och vi kryssade oss genom regnskurarna och hugget försvann helt.

Det ä lustigt att se hur fort det växlar i vädret från sol o svag vind till blåsigt mulet o blixtrar med regn på kort tid. Denna tur var mycket trevlig och fiska med ett proffs som Jörgen  är kul o lärorikt men det finns större där i djupet så det blir fler turer dit framöver. Vatten tempen var 18, 1 och vinden var mest från sydväst.