6 aug. 2020

Havsfiske på Selvaer

Äntligen kom vi iväg efter tveksamhet om inresa över gränsen men tur att vi är värmlänningar som hade en gräddfil. Vi kom fram på söndagen före 21 och det var lugnt på havet och det skulle komma in skitväder så vi snabbade oss och kastade oss ut.
Kuskallen var lockande och det kom upp flera fina torskar själv fick jag tuffa sejar och givetvis några lubbar. Efter 2 timmar kom mullret bakom oss och det blev snabbt mörkt med några blixtrar då blev det bråttom tillbaka. Efter en liten stund började även regnet störta ner, de störta torskarna vägde knappt 10 kg.Måndagen blev en blöt historia det regnade hela dagen men vinden var ok. Vi letade upp några torsk ställen och det fyllde snabbt upp i lådan. Den ena båten valde att testa kuskallen igen men där var det tomt så de letade hälle istället. Vi var blöta o kalla så vi åkte hem o rensade upp torskarna. Vi stannade till kort innan hamninloppet för att kolla en hälleplats och jag tog spinnspöt med en mindre jigg efter ett tag hade jag ett hugg när jag vevade upp. Ett spinnstopp hade väkt en häller som jag kunde se ner i vattnet. Jag lekte lite med jiggen men när jag vevade upp då tog den regeln och det kom senare upp en hälle på 81 cm.  De andra kom nån timme senare och hade 3 hälleflundror med en topp fisk på 144 cm o 37 kg nytt pb som kapten Tony drillade. De andra 2 fångade Lars med en pb 13 kg, gurkan domenerade torskfisket i den båten.
Tisdagen började med en hård sv vind som gjorde att vi fick leta lä bakom öar o skär. Vi började med att leta småsej men fick 3 fina makrillar och några sejar att skära i små bitar för att meta rödspätta. Det gick inget vidare pga vinden som inte lugnade sig så vi körde efter hälle igen. Kapten Fetmats visade hur en kapten fiskar och fångade 2 st matfiskar på 82 o 85 cm. Jag hade 3 hugg var av en är filmad när den högg på min makrill men spåttade tyvärr. Vi avslutade fisket tidigt och avnjöt en kanon god hälleflundra med värdsmästarsås gjord av Lars. 


Onsdag började lite mulet men klarnade upp och var jätte skönt vi åkte mot det nya torskskafferiet som gav flera fina fiskar mellan 4 o 9 kg. När vi var nöjda letade vi hälle men några försiktiga napp endast, kanske för att vinden gick över till nordost o ökade.